Banner 980x90

Reirs jūlija sākumā sasauks "Ainažu" kriminālprocesa jautājumiem veltītu apspriedi

Rīga, 28.jūn., LETA. Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) jūlija sākumā sasauks īpašu apspriedi par jautājumiem saistībā ar bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" kriminālprocesu, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš informēja, ka LM saņēmusi vēstuli no tiesībsarga Jura Jansona par situāciju ar bērnu tiesību aizsardzību slimnīcā "Ainaži". Par vēstulē minētajām problēmām Reirs sazinājies ar tiesībsargu personīgi un tās pārrunājis.

Pēc Zariņa paustā, jūlija sākumā plānotajā apspriedē piedalīsies ministrijas departamentu pārstāvji, kā arī Valsts sociālo aprūpes centru vadītāji un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas direktore Marianna Dreja.

Sanāksmē tiks lemts, ko darīt, lai situāciju uzlabotu, tostarp, vai nepieciešami normatīvo aktu regulējumi un labojumi vai arī ir kādi citi rīki, lai situāciju risinātu. "Galvenais, lai izslēgtu situācijas, ka tiek pārkāptas bērnu tiesības," uzsvēra Zariņš.

Jau ziņots, ka kriminālprocesā par iespējamu cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar nepilngadīgajiem, kas ievietoti slimnīcā "Ainaži", līdz šim neviens bērns nav atzīts par cietušo, kā arī nevienai personai nav piemērots aizdomās turētās personas statuss, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga birojā.

Tiesībsargs Jansons uzsvēra, ka, kaut arī likumiskie pārstāvji izpilda procesa virzītāja norādījumus - nodrošina bērna atvešanu uz pratināšanu, ekspertīzēm, viņi neizrāda ieinteresētību, lai atbildīgi un pilnvērtīgi pārstāvētu bērna intereses šajā kriminālprocesā. Piemēram, pārstāvji nav iesnieguši lūgumus atzīt bērnus par cietušajiem, nav pieaicinājuši advokātus bērnu tiesību un interešu pārstāvībai. Lielākā daļa bērnu, kas Tiesībsarga biroja pārbaudes laikā atradās slimnīcā, bija ievietoti no valsts sociālās aprūpes iestādēm (VSAC) un pašvaldību bērnu namiem. Bija arī aizbildnībā esoši un audžuģimenēs ievietoti bērni, taču virumā gadījumu bērnu likumiskie pārstāvji ir iestāžu vadītāji.

Tiesībsargs nosūtījis vēstuli labklājības ministram, aicinot nekavējoties veikt darbības, kas veicinātu bērnu likumisko pārstāvju jeb iestāžu vadītāju atbildīgu rīcību bērnu tiesību aizstāvībā minētajā kriminālprocesā. Papildu tam tiesībsargs mudina izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus normatīvajos aktos, lai uzlabotu bērnu tiesību aizsardzību gadījumos, kad pret aprūpes iestādēs ievietotajiem bērniem vērsta vardarbība, vienlaikus veicinot likumisko pārstāvju atbildīgu rīcību.

Tiesībsargs lūdzis arīdzan kriminālprocesa virzītāju pievērst papildu uzmanību likumisko pārstāvju pasīvajai darbībai, vērtējot, vai pienācīgi tiek pārstāvētas bērnu intereses.

Kā ziņots, tiesībsargs un Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži". Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Slimnīcā "Ainaži" konstatētais raisījis plašākas diskusijas par bērnu ar psihiskiem traucējumiem ārstēšanu Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)