Banner 980x90

Telpu uzkopšana toreiz un tagad – kā mainījušies tīrīšanas paradumi?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Telpu uzkopšana ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. Sākot no putekļu slaucīšanas guļamistabā, paklāja uzkopšanas viesistabā līdz logu mazgāšanai birojā. Lai gan tīrīšana joprojām prasa laiku un resursus, mūsdienīgi uzkopšanas risinājumi – gan produkti, gan pakalpojumi – spēj krietni atvieglot ikdienas soli. Turpini lasīt un uzzini, kā gadu gaitā mainījušies tīrīšanas paradumi un palīglīdzekļi!

Tīrīšanas produkti – no ūdens līdz veļas mazgājamajam līdzeklim!
Pirmais cilvēcei pazīstamais tīrīšanas līdzeklis bija ūdens, ko gadsimtiem ilgi izmantoja, lai nomazgātu uzkrājušos netīrumus. To papildināja arī no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukiem un pelniem veidots mazgāšanas palīglīdzeklis, kas bija populārs līdz pat viduslaikiem. Sabrūkot Romas impērijai, uz slikto pusi mainījās arī cilvēku attieksme pret higiēnu.

Vajadzība pēc tīrības otro vilni piedzīvoja 17. gs., taču ziepes tika dēvētas par luksusa preci līdz pat 19. gs., kad tās beidzot kļuva pieejamākas sabiedrībai. Vēl plašāku popularitāti tās ieguva 20. gs. sākumā līdz ar veļas mašīnas izgudrošanu.

Otrā pasaules kara laikā ziepes mājsaimniecībās papildināja arī jauni mazgāšanas līdzekļi, bez kuriem šodien nav iedomājama nedz personīgā higiēna, nedz telpu uzkopšana.
Foto: Pixabay.com / PezibearFoto: Pixabay.com / Pezibear


Tīrīšanas rīki – no slotas līdz robotiem!
Taču, lai uzkoptu telpas, ar ziepēm vien nepietiek. Vai zini, kā radušies populārākie tīrīšanas palīglīdzekļi?

Saru slota
Lai gan cilvēce slotas izmanto jau sen (teiksmas par raganām, kas mēdzot lidot uz slotas, datējamas jau ar 15. gs.), pirmais modernais slaucīšanas rīks tika izgudrots 1797. gadā Masačūsetsā, fermerim Līvajam Dikensonam, vēloties iepriecināt savu sievu. Jauno slotu viņš sameistaroja no lakstauga sorgo sariem, un jau drīz izgudrojums ieguva popularitāti tuvējā apkārtnē.

19. gs. par vienu no slotu ražošanas un eksportēšanas lielvalstīm kļuva Amerikas Savienotās Valstis, un pamazām slota piedzīvoja arvien jaunas vizuālās pārmaiņas.
Foto: Pixabay.com / DiselosFoto: Pixabay.com / Diselos
Birste
Telpu uzkopšana nav iedomājama bez birstes. Angļu valodā tās vārds pirmo reizi izskanēja 15. gs. beigās, taču, laikam ejot, arī birste piedzīvoja pārmaiņas dizainā un funkcionalitātē. Mūsdienās birstes ir gan spurainas, gan plakanas un paredzētas gan sausai, gan mitrai tīrīšanai. Atšķirībā no savām priekštecēm, kas tika veidotas no dabīgiem materiāliem, piemēram, vecām lupatām, mūsdienās to ražošanā izmanto arī mikrošķiedru.

Putekļu sūcējs
Putekļu sūcēju 1860. gadā izgudroja amerikānis Daniels Hess. Līdzīgi kā mūsdienu putekļu sūcējiem, arī šai iekārtai bija rotējoša galva, taču, atšķirībā no šodien lietotajiem, Hesa aparāts bija darbināms ar roku, ne elektrību.

Pirmās motorizētās putekļu sūkšanas ierīces parādījās 20. gs. sākumā. Lai gan tās kļuva arvien draudzīgākas ikdienas lietotājam, putekļu sūcēji tika uzskatīti par luksusa preci līdz pat Otrajam pasaules karam.

Putekļu sūcējs-robots
Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iegūst robotizētie putekļu sūcēji – ierīces, kas pašrocīgi iztīra telpas un atgriežas pie uzlādes stacijas. Šo putekļu sūcēju ražošanu 2002. gadā attīstīja amerikāņu kompānija iRobot, taču, laikam ejot, arī citas kompānijas ir sākušas piedāvāt līdzīgus produktus. Mūsdienās putekļu sūcēji-roboti spēj tīrīt arī baseinus, pļaut zāli u.c.

Tīrīšanas serviss – tiem, kas novērtē sakoptu vidi
Vēl kāds mūsdienīgs risinājums, kas palīdz ietaupīt gan laiku, gan, piemēram, uzņēmumā nodarbinātos cilvēkresursus, ir tīrīšanas serviss (statistika liecina, ka pasaules mērogā pieprasījums pēc šāda pakalpojuma tikai pieaugs). Piemēram, vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia vide klientu vajadzībām piedāvā telpu uzkopšanu un ģenerāltīrīšanas veikšanu. Specializēta telpu ģenerāltīrīšana ir pieejama dažādu nozaru biroju telpām, kā arī ražošanas, rūpniecības un tirdzniecības telpām, kurām nepieciešama ātra un kvalitatīva apkope.

Ja Tu izvēlēsies šo pakalpojumu, vari būt drošs, ka tīrīšanas speciālisti:
• veiks rūpīgu tīrāmo telpu apskati;
• sagatavos individuāli piemērotu telpu tīrīšanas plānu, ņemot vērā Tavam uzņēmumam ērtāko tīrīšanas laiku;
• izmantos modernu un sertificētu aprīkojumu, kā arī dabai draudzīgus tīrīšanas līdzekļus.
Foto: Eco Baltia videFoto: Eco Baltia vide
Turklāt, piesakoties tīrīšanas servisam, Tev nebūs jāraizējas par novārtā atstātiem stūrīšiem. Piemēram, Eco Baltia vide telpu ikdienas uzkopšanas piedāvājumā ietilpst ne tikai grīdu vai paklāju uzkopšana, bet arī logu mazgāšana, mīksto mēbeļu tīrīšana u.c. svarīgu vietu un lietu apkopšana, lai uzņēmuma darbinieki un klienti justos labi.

Tīras telpas – produktīvas vides priekšnosacījums
Vai pazīsti to lielisko sajūtu, kas pārņem, ieguļoties gultā, kurai tik tikko nomainīta gultas veļa? Vai to sajūtu, kad, ienākot telpā, viss smaržo pēc tīrības un svaiguma?

Tīrai apkārtnei piemīt ne tikai estētiskais faktors vai, uzņēmuma gadījumā, arī nepieciešamība īstenot likumdošanas prasības. Sakopta darba vide uz cilvēku iedarbojas arī psiholoģiski. Tā palīdz veidot pievilcīgu uzņēmuma tēlu, kā arī palielina darbinieku produktivitāti – sakārtotā vietā ir vieglāk strādāt!

Ja arī Tavam uzņēmumam nepieciešama telpu uzkopšana, ieskaties Eco Baltia vide piedāvājumā un izvēlies atbilstošāko variantu! Sakop apkārtējo vidi iedvesmojies jauniem profesionālajiem izaicinājumiem!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)