Banner 980x90

Upēs un ezeros līdz +22 grādiem silts ūdens; iespējama tālāka zilaļģu savairošanās

Rīga, 12.jūl., LETA. Ūdens temperatūra vairumā Latvijas upju un ezeru ceturtdienas rītā ir +18..+22 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Maksimālā ūdens temperatūra trešdienas pievakarē sasniedza +24 grādus, un arī ceturtdienas gaitā ūdens temperatūra daudzviet paaugstināsies par diviem vai trim grādiem.

Aukstākais ūdens saglabājas atklātas jūras piekrastē Kurzemē, tostarp Ventspilī ūdens temperatūra jūrā ir zem +10 grādiem. Siltākais ūdens jūrā ir Rīgas līča rietumu piekrastē, tai skaitā Mērsragā ūdens temperatūra svārstās ap +20 grādiem.

Austrumu vēja dēļ Rīgas jūras līča piekrastē no Jūrmalas līdz Kolkasragam iespējama zilaļģu koncentrācijas palielināšanās. Zilaļģes var būt arī citās ūdenstilpēs, it īpaši ezeros, dīķos un upju līčos.

Sagaidāms, ka siltā laika ietekmē tuvākajās nedēļās turpināsies zilaļģu vairošanās gan jūrā, gan iekšzemes ūdenstilpēs.

Veselības inspekcija skaidro, ka zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās - tā saucamā ūdens "ziedēšana", jo daļa zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas un, atmirstot ūdenī, var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas, acu un gļotādas kairinājumu, bet mājlopi, kas tiek dzirdināti ar šādu ūdeni, var akūti saindēties un pat aiziet bojā. Tāpat iespējama toksīnu uzkrāšanās zivīs, līdz ar to ūdeņos, kur notikusi masveida zilaļģu savairošanās, neiesaka makšķerēt un noķertās zivis nevajag izmantot uzturā.

Zilaļģu "ziedēšanu" dažādās Latvijas upēs, ezeros, ūdenskrātuvēs un Rīgas jūras līcī novēro teju katru gadu. Veselības inspekcija prognozē, ka klimata pārmaiņu ietekmē šī problēma nākotnē tikai pastiprināsies. Aļģu masveida attīstību veicina silts un mierīgs laiks, ūdens temperatūra virs +16 grādiem un pietiekams daudzums barības vielu, galvenokārt slāpekļa un fosfora savienojumi.

Inspekcija norāda, ka potenciāli toksisko zilaļģu masveida savairošanās vēl neliecina par toksīnu izdalīšanos ūdenī, līdz ar to piesardzības pasākumi uzskatāmi par profilaktiskiem. Noteikti nedrīkst peldēties, ja zilaļģu savairošanās konstatēta lielā ūdens platībā.

Zilaļģu masveida savairošanos var atpazīt pēc ūdens netīri zilganzaļās krāsas, plēves uz ūdens un izskalojumiem krastā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)