Banner 980x90

Valsts valodas centrs aicina pieteikties sabiedriskos palīgus reģionos

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Valsts valodas centrs (VVC) aicina pieteikties brīvprātīgos sabiedriskā palīga amatam reģionos, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Sarmīte Pāvulēna.

Sabiedrisko palīgu funkcijās ietilpst privātpersonu konsultēšana par valsts valodas lietojumu publiskajā informācijā, kā arī preču marķējumā un lietošanas instrukcijās. Sabiedriskie palīgi izvērtē minētās informācijas atbilstību latviešu literārās valodas normām un sniedz ieteikumus konstatēto neatbilstību novēršanai.

Sabiedrisko palīgu institūts izveidots ne tikai VVC atbalstam, bet nodrošinot palīdzību ikvienam sabiedrības loceklim gadījumos, kad ir šaubas par latviešu valodas pareizu lietojumu.

Kopš 2015.gada VVC darbojas jau 27 palīgi, un iecerēts, ka tuvāko gadu laikā katrā novadā un pilsētā darbosies sabiedriskais palīgs, pie kura varētu vērsties un lūgt palīdzību valsts valodas pareizā lietošanā.

Pirms darba sākšanas pretendentiem jāiziet apmācības, kurās iepazīstina ar Valsts valodas likuma normu skaidrošanu un citiem normatīvajiem aktiem, kas saistīti ar valsts valodas lietojumu un tiesību principiem. Liela uzmanība tiek pievērsta arī latviešu valodas gramatikas normu izmaiņām, stilistikas jautājumiem un svešvārdu pareizrakstībai, īpaši pievēršoties aktuālākajiem ēdienu un dzērienu nosaukumiem.

Saskarsmes psiholoģijas nodarbībās pretendentiem skaidro, kā vislabāk risināt iespējamos konfliktus starp uzņēmējiem un sabiedrisko palīgu, kā uzklausīt visdažādākos viedokļus un sniegt konsultācijas.

Pēc apmācībām pretendenti pilda pārbaudes darbu par apmācībās apgūtajiem jautājumiem. Ar pretendentiem, kas atzīti par konkursa uzvarētājiem, slēdz līdzdarbības līgumu, kā arī svinīgā pasākumā izsniedz sabiedriskā palīga apliecību.

Saskaņā ar Sabiedrisko palīgu konkursa nolikumu pieteikumus var iesniegt nepārtraukti, bet tos vērtē divas reizes kalendārajā gadā. Ar nolikumu un līdzdarbības līgumu var iepazīties VVC mājaslapā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)