Banner 980x90

Ministrija: Tiek meklēts likumīgs risinājums aizdevuma piešķiršanai Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūvei

Rīga, 18.jūn., LETA. Patlaban tiek meklēts likumīgs risinājums aizdevuma piešķiršanai Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūvei, aģentūrai LETA atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

LETA jau vēstīja, ka valdība aizvadītajā nedēļā, izskatot FM sagatavoto informatīvo ziņojumu par 2019.gada kopējo pašvaldību aizņēmumu limitu un pašvaldību aizņēmumu pieprasījumiem, nolēma izņemt Alojas Ausekļa vidusskolas renovācijas projektu no to projektu saraksta, kuru īstenošanai šogad izņēmuma kārtā piešķirs aizdevumu Valsts kasē, jo ministriem bija aizdomas par nelikumībām projekta īstenošanā.

Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda (LZS) aģentūrai LETA atzina, ka viņš ir šokēts par valdības sēdē pieņemto lēmumu neatbalstīt Alojas Ausekļu vidusskolas avārijas stāvoklī esošās ēkas pārbūves projekta īstenošanu. Pašvaldības vadītājs minēja, pagājušā gada nogalē domes deputāti vienojās, ka avārijas stāvoklī esošās skolas pārbūvi nevajag atlikt, tādēļ ar būvniekiem tika panākta vienošanās par darbu sākšanu pirms bija saņemts aizdevums Valsts kasē. Viņš gan pieļāva, ka varbūt ir pārkāpis procesu, taču tajā pašā laikā rīkojies atbildīgi.

Pēc FM pārstāvja teiktā, ministrija savas kompetences ietvaros strādā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai rastu likumīgu risinājumu aizdevuma piešķiršanai Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūvei.

"Ministrija uzskata, ka Alojas skolēni nedrīkst būt esošās situācijas ķīlnieki un domes priekšsēdētāja iespējami nelikumīgas rīcības dēļ nedrīkst ciest. Alojas domes deputātiem ir jāspēj nodrošināt atbilstošus apstākļus vidusskolas darbībai, lai 1.septembrī skolēni varētu atsākt mācības tām paredzētajās telpās un pedagogiem tiktu nodrošināta sakārtota darba vide," sacīja Jarockis.

Pēc Alojas novada domes priekšsēdētaja lūguma, FM šā gada 14.maijā tikās ar domes priekšsēdētaju un pašvaldības speciālistiem, meklējot risinājumu, lai nodrošinātu Alojas skolēniem mācības atbilstoši prasībām.

Vienlaikus Jarockis norādīja, ka signāli par iespējamiem Alojas novada domes priekšsēdētaja pārkāpumiem ir nākuši no paša Alojas novada domes deputātiem. Tāpēc FM vērsās pie VARAM, lai par vietvarām atbildīgā nozares ministrija nekavējoties izvērtētu Alojas novada domes priekšsēdētaja iespējami nelikumīgu rīcību - saistībā ar skolas būvniecības finansēm.

"Alojas novada domes deputātu iesniegumā norādīts, ka jautājums par pašvaldības līdzfinansējuma nodrošināšanu minētā projekta ietvaros nav skatīts domes sēdē un šāds domes lēmums nav pieņemts. Saskaņā ar likumu "Par pašvaldību budžetiem" pašvaldības domes priekšsēdētājs atbild par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību, pašvaldības dome organizē pašvaldības budžeta izpildi un nodrošina līdzekļu racionālu izlietošanu, pamatojoties uz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem," skaidroja Jarockis.

Attiecīgi FM lūgusi VARAM, kā vadošo valsts pārvaldes iestādi pašvaldības darbības likumības pārraudzīšanā, izvērtēt Alojas novada domes priekšsēdētāja rīcības pamatotību un likumību.

Jau ziņots, ka otrdien Alojas Ausekļa vidusskolas skolēnu vecāki pie valdības ēkas prasa piešķirt aizdevumu skolas atjaunošanai.

Skolas vecāku padomes pārstāve Indra Celmiņa sacīja, ka novada iedzīvotāji ir uzrakstījuši vēstuli, kurā lūdz rast iespēju saņemt aizņēmumu skolas ēkas renovācijai. Vēstuli parakstījuši 626 iedzīvotāji un tā iesniegta Ministru kabinetā, Valsts prezidenta kancelejā un Tiesībsarga birojā.

Alojas Ausekļa vidusskola ir vienīgā novadā un nākamgad tajā plāno mācīties 270 skolēni. Skolas direktore Ina Šternfelde aģentūrai LETA teica, ka jau trīs nedēļas ir pilnībā apturēti skolas renovācijas darbi, kas sākās šogad janvārī vēl pirms pašvaldība bija saņēmusi aizdevumu Valsts kasē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)