Banner 980x90

Ratiņkrēslā apceļojot Baltijas valstis

No 22. līdz 31.jūlijam Baltijas valstīs notika "Lietuvas asociācijas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām" organizēts brauciens cilvēkiem ratiņkrēslos. Tā mērķis bija apceļojot Igauniju, Latviju un Lietuvu skatīties, izmēģināt un pārliecināties kā tiek ievēroti universālā dizaina principi kultūrvēstures objektos. 26.jūlijā šī brauciena dalībnieki no Igaunijas ieradās Salacgrīvas novadā.

Kā pilsētas informācijas portālu Limbazi24.lv informēja Salacgrīvas novada pašvaldības informācijas daļas vadītāja Ilga Tiesnese, pirmā vieta, kuru viņi apmeklēja bija atpūtas komplekss Zvejnieku parks.

Projekta "Universālā dizaina principu ievērošana kultūrvēstures objektos" vadītāja Ginta Žemaitaityte stāsta "mūsu brauciens sākās Lietuvas pilsētā Pakruojis, kāpām mašīnās un braucām uz Pērnavu Igaunijā un tagad caur Latviju atgriežamies atpakaļ Lietuvā. Apceļojot Baltijas valstis, braucam un skatāmies kā kultūras un tūrisma objekti iekārtoti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuri pārvietojas ratiņkrēslos. Kur var atpūsties un ko apskatīties šie cilvēki. Pabijām Igaunijā, tagad esam Latvijā, Salacgrīvā. Neesam ierobežoti laikā, skatīsimies ko mums piedāvās tūrisma centra vadītāja Liene."

Šajā cilvēku ar īpašām vajadzībām velo braucienā ar velobaikiem piedalījās 25 braucēji no Lietuvas un Baltkrievijas, Igaunijā un Latvijā viņiem pievienojās vietējie ratiņkrēslos braucēji.

Lietuvas asociācijas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām projektu vadītāja Ginta stāsta "mēs neesam vieni, kopā ar mums ir vesela komanda, kura palīdz uzcelt nakšņošanai teltis, gatavo ēst. Mums ir viss – sava virtuve, pērkam produktus gatavojam paši ēst, arī tualete mums līdzi pašiem sava."

Savukārt Igors Rudzjak no Baltkrievijas līdz Lietuvai atbraucis ar savu auto un tagad kopā ar pārējiem mēro ceļu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. "Viss ir lieliski", viņš teic, "braucam ātri un iet labi. Es neesmu piesaistīts invalīdu ratiņiem, bet piedaloties šajā braucienā gribu izmēģināt vai spēšu kopā ar viņiem izbraukt šo maršrutu. Vakar Igaunijā no Pērnavas nobraucu 24 kilometrus, šodien rokas nedaudz sāp, nepierasti. Šodien ir otrais brauciens."

Kopā ar Salacgrīvas novada tūrisma informācijas centra vadītāju Lieni Tiesnesi, viesi apskatīja Imanta Klīdzēja keramikas panno akciju sabiedrības "Brīvais vilnis" ražošanas ēkā, bija Lielsalacas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kurā dzirdēja spēlējam ērģeles, pārbraucot upi aplūkoja Imanta Klīdzēja Pārcēlāja skulptūru, biedrību laivu un izbrauca pa Rīgas ielu. Tālāk viesi devās uz atpūtas vietu Veczemju klintis, kur atpūtās un palika pa nakti, lai jau nākamajā dienā dotos uz Siguldu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)