Banner 980x90

Niedrāju-Pilkas purvā notiks Pasaules mitrāju dienai veltīts pārgājiens

Valmiera, 8.febr., LETA. 11.februārī notiks Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) rīkots izzinošs pārgājiens pa Niedrāju-Pilkas purvu par godu Pasaules mitrāju dienai, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Pārgājiena mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par mitrāju vērtību un nozīmi klimata regulēšanā. "Pārgājiena laikā apskatīsim purva lāmas un sfagnus. Demonstrēsim, kā sfagnu sūnas veiksmīgi regulē ūdens daudzumu, lielā mitrumā to uzsūcot sevī, savukārt sausumā - atdodot apkārtējai videi. Paredzēta arī purva ainavas iepazīšana un augu un dzīvnieku vērošana ar binokļu palīdzību no skatu torņa," stāsta DAP dabas izglītības centra "Ziemeļvidzeme" vadītāja Inta Soma.

Pārgājiena dalībnieku tikšanās paredzēta plkst.11 DAP dabas izglītības centrā "Ziemeļvidzeme", Rīgas ielā 16, Salacgrīvā, kur interesentiem būs iespēja līdzdarboties interaktīvās spēlēs un diskusijās par mitrāju lomu un Ramsāres konvenciju. Savukārt plkst.12 plānota došanās ar personīgo transportu uz Niedrāju-Pilkas purvu, kur notiks kopīgs 1,5 stundu pārgājiens pa purva laipām DAP pārstāvju pavadībā.

Kopš Ramsāres jeb Mitrāju konvencijas parakstīšanas 1971.gadā Pasaules mitrāju diena ik gadu tiek atzīmēta 2.februārī. Konvencija ir vienīgais starptautiskais vides aizsardzības līgums, kas veltīts kādai noteiktai ekosistēmai, un tās misija ir mitrāju aizsardzība un apdomīga izmantošana. Latvija šai konvencijai pievienojās 1995.gadā.

Šajā gadā Pasaules mitrāju diena veltīta tematam "Mitrāji - dabas katastrofu riska samazinātāji". Mitrājiem ir būtiska nozīme, lai mazinātu dažādu dabas parādību, piemēram, plūdu, sausuma, ciklonu, negatīvo ietekmi. Tie darbojas kā dabisks sūklis, absorbējot un uzglabājot lieko nokrišņu daudzumu un samazinot plūdus. Savukārt sausuma periodā, tie izdala uzkrāto mitrumu, tādējādi pasargājot dabu no izžūšanas.

Latvijā ir sešas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas un to kompleksi, kas novērtēti kā starptautiski nozīmīgas mitrāju teritorijas jeb Ramsāres vietas - Engures ezers, Teiču un Pelečāres purvi, Kaņiera ezers, Ziemeļu purvi, Lubāna mitrāju komplekss un Papes mitrāju komplekss.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)