Banner 980x90

Starptautiskā Darba aizsardzības diena: vai kautrība darba vietā ir svarīgāka par veselību?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Pērn smagos un letālos nelaimes gadījumos darba vietā visbiežāk cietuši cilvēki ar stāžu līdz trīs gadiem, turklāt lielākajā daļā gadījumu tie bijuši palīgstrādnieki*.

 Darba aizsardzības līdzekļu izplatītājs SIA "GRIF" norāda, ka situāciju varētu uzlabot, ja reizē ar darba devēja godprātīgu attieksmi pret individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) nodrošināšanu, pieaugtu arī katra darbinieka individuālais atbildības līmenis par savu veselību un dzīvību. "Nelaimes gadījumiem jaunu darbinieku vidū bieži ir raksturīgi pavisam absurdi iemesli, pat tādi kā kautrīgums un nevēlēšanās izskatīties smieklīgi" atklāj SIA "GRIF" valdes loceklis Aleksandrs Grigorjevs.

Uzņēmuma speciālisti tā 25 gadu darbības laikā novērojuši, ka darba aizsardzības līdzekļi netiek lietoti arī pieraduma pēc. Tādi cilvēki cer, ka nelaime viņiem ies secen. Individuālo aizsardzības līdzekļu nodrošināšana primāri ir darba devēja uzdevums, taču diemžēl amatam atbilstošs ekipējums ne vienmēr tiek sagādāts pilnā apmērā vai arī tas izvēlēts neatbilstoši pienākumiem, piemēram, cimdi nav mehāniski izturīgi, zābaki nenostiprina potīti, sejas aizsarglīdzeklis slīd nost no galvas un tamlīdzīgi. Šādā gadījumā darbiniekam ir tiesības vērsties pie darba devēja un lūgt sagādāt darbam nepieciešamo inventāru. Tomēr mazāk pieredzējušie darbinieki bieži vien kautrējas lūgt kaut ko, jo vēlas nostiprināties darbā.

"Tāpat arī tikko skolu absolvējušie jaunieši, ienākot jaunā kolektīvā, vēlas izcelties ar "lojalitāti" pret darba devēju, tāpēc ir gatavi veikt papildus pienākumus, neievērojot darba drošības normas," saka A.Grigorjevs. Viņš iesaka, uzsākot darba gaitas vai praksi kādā uzņēmumā, rūpīgi izvērtēt pienākumus un traumu riskus un lietot atbilstošus darba aizsardzības līdzekļus. "Kā uzņēmums ar 25 gadu pieredzi, esam bijuši liecinieki IAL attīstībai – ir būtiski mainījušies risinājumi, attīstījušās tehnoloģijas, kā piemērām, aizsargapģērbi kļuvuši daudzfunkcionāli, darba apavi vieglāki, jaunās paaudzes industriālie cimdi ērtāki un citi – tiek darīts viss, lai mūsdienu aizsardzības līdzekļi palīdzētu darbu paveikt drošāk, vieglāk un kvalitatīvāk" papildina A.Grigorjevs. Lai pievērstu jauno darbinieku uzmanību darba aizsardzības būtiskajai nozīmei ikdienas darbā, pērn projektā "Esi drošs – esi foršs" darba drošībā tika apmācīti desmit Latvijas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Ap 300 jauniešiem projektā iegūtās zināšanas varēja izmantot savas prakses gaitās. Arī šogad iniciatīvu plānots turpināt.

*Pēc Valsts Darba inspekcijas datiem par 2015.gadu

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)