Banner 980x90

Latvijā 43% iedzīvotāju uzskata, ka valsts budžeta ieņēmumus varētu palielināt, samazinot nodokļus

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Latvijā 43% iedzīvotāju uzskata, ka valsts budžeta ieņēmumus varētu palielināt, samazinot nodokļus, atklāj jaunākā "Baltic International Bank Latvijas barometra" aptauja.

Lūgti norādīt, kas, viņuprāt, būtu darāms pirmām kārtām, lai nākotnē palielinātu valsts budžeta ieņēmumus, 43% atbildējuši, ka ir jāsamazina nodokļi, bet 41% paudis pārliecību, ka ir jāveido investīcijām labvēlīgāka vide. Trešā daļa izvaicāto uzskata, ka valsts budžeta ieņēmumus varētu palielināt, stingrāk cīnoties pret nodokļu nemaksātājiem, savukārt 31% norādījis, ka būtu jāveicina eksports.

No aptaujātajiem 13% atzinuši, ka budžeta ieņēmumus varētu paaugstināt, palielinot akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, bet 1% domā, ka valsts budžeta ieņēmumus var palielināt, palielinot nodokļus. Vienlaikus 7% aptaujāto nebija viedokļa, kā varētu palielināt budžeta ienākumus.

Atbildot uz šo jautājumu, iedzīvotāji varēja sniegt līdz divām atbildēm.

Komentējot aptaujas rezultātus, sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks Valts Kalniņš secina, ka sabiedrībā nostiprinājusies mantra par to, ka zemāki nodokļi motivēs cilvēkus tos maksāt, tādējādi novedot pie valsts budžeta ieņēmumu palielinājuma. "Droši vien šajā uzskatā ir racionāls grauds, taču paļaušanās uz to, ka tagadējais nodokļu optimizētājs būtu gatavs maksāt vairāk, ja valsts no savas puses prasītu mazāk, prasa lielu ticības spēku," norāda pētnieks.

Savukārt Banku augstskolas asociētais profesors Jānis Grasis pauda, ka, sakārtojot nodokļu sistēmu pēc maksātspējas principa, nodokļu ieņēmumi valstij palielinātos. "Iedzīvotāji viedi norāda, ka, lai palielinātu budžeta ienākumus, vajag samazināt nodokļus un radīt investīcijām pievilcīgu vidi. Te iedzīvotājiem var piekrist, jo pēdējo gadu daudzi lēmumi bija nepārdomāti," teica Grasis. Kā piemēru viņš min diferencēto neapliekamo minimumu, kad iedzīvotājiem sākumā jākreditē valsts un tad vēl jālūdz pārmaksātais nodoklis atpakaļ. Solidaritātes nodoklis uzliek papildu slogu darba ņēmējiem, bet nemaz neskar daudz bagātākos kapitāla īpašniekus, kā arī joprojām par pirmo mājokli ģimenei jāmaksā proporcionāli liels nekustamā īpašuma nodoklis.

Iedzīvotāju aptauja veikta septembrī. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietās, aptaujāti 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises. Jaunākā pētījuma mainīgajā daļā šomēnes tika noskaidroti iedzīvotāju viedokļi par Latvijas valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, budžeta ieņēmumiem, tā deficītu un 2017.gada budžeta plāniem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)