Banner 980x90

Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas

Sestdien Latvijā notiks pašvaldību vēlēšanas, un 950 vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7.00 līdz plkst.22.00.

Balsot jādodas uz to vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, un citā iecirknī nobalsot nevarēs, aģentūru LETA iepriekš informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Piedaloties pašvaldību vēlēšanās, vēlēšanu iecirknī jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments - pase vai personas apliecība (eID karte).

Vēlēšanas notiks 119 vēlēšanu apgabalos, kuru robežas atbilst deviņu republikas pilsētu un 110 novadu robežām, liecina CVK mājaslapā publicētā informācija.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās Latvijā, ES pilsonim jābūt reģistrētam Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Vēlētāju skaits valstī uz 22.maiju bija 1 491 987.

Pašvaldību vēlēšanās tiks organizēta arī balsošana atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī. Šo iespēju vēlētāji var izmantot, ja vēlēšanu dienā atradīsies sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā.

Lai pieteiktu balsošanu atrašanās vietā, sestdien līdz plkst.12.00 jāiesniedz iesniegums vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Pieteikt balsošanu vēlētāja dzīvesvietā var jebkura vēlētāja uzticības persona.

Pašvaldību vēlēšanām, kurās ir jāievēl 1618 deputāti, ir reģistrēti 589 deputātu kandidātu saraksti un 8725 deputātu kandidāti.

Ar pašvaldību vēlēšanām reģistrētajiem deputātu kandidātu sarakstiem un priekšvēlēšanu programmām var iepazīties vēlēšanu iecirkņos un Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā "www.cvk.lv".

Tiesības novērot balsošanas norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos ir politisko partiju, partiju apvienību un vēlētāju apvienību pilnvarotajiem novērotājiem, kuri attiecīgajā pašvaldībā ir iesnieguši kandidātu sarakstu, un Centrālās vēlēšanu komisijas/republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju pilnvarotajiem novērotājiem, tostarp CVK pilnvarotajiem brīvprātīgajiem novērotājiem.

Novērošanas tiesības ir arī CVK un republikas pilsētu/novadu vēlēšanu komisiju locekļiem un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem. Savukārt vēlēšanu novērotāji nedrīkst būt attiecīgās domes vēlēšanu deputātu kandidāti.

CVK nodrošinās ziņu par vēlētāju aktivitāti un vēlēšanu rezultātiem pieejamību tīmekļa vietnē "www.pv2013.cvk.lv".

Vēlēšanu dienā vēlētāju aktivitāte tiks mērīta plkst.8.00, plkst.12.00, plkst.16.00 un plkst.20.00. Šīs ziņas tīmeklī būs pieejamas ar pusstundas intervālu - ap plkst.8.30, plkst.12.30, plkst.16.30 un plkst.20.30.

Savukārt kopējais vēlēšanās piedalījušos skaits, tostarp ziņas par vēlētāju atrašanās vietā nobalsojušajiem vēlētājiem, tiks apkopots pēc iecirkņu slēgšanas plkst.22.00 un varētu būt zināms divu stundu laikā.

Sākot no plkst.24.00 tīmekļa vietnē "www.pv2013.cvk.lv" varēs iepazīties arī ar pirmajiem pašvaldību vēlēšanu rezultātiem no mazākajiem iecirkņiem. Vēlēšanu rezultātu apkopošanai tīmeklī būs iespējams sekot līdzi visas vēlēšanu nakts garumā.

CVK uzziņu tālruņa numurs ir 67 04 99 99.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)