Banner 980x90

Limbažos viesojās Labklājības ministrs Uldis Augulis

Foto: limbazi.lv
Foto: limbazi.lv


Piektdien, 14.augustā, Limbažos darba vizītē ieradās Labklājības ministrs Uldis Augulis un Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks, pilsētas informācijas portālu Limbazi24.lv informēja Limbažu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Agrita Vītola.

U.Augulis tikās ar Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Didzi Zemmeru, deputātiem un nodaļu vadītājiem, lai runātu par sociālās jomas aktualitātēm.

Domes priekšsēdētājs D.Zemmers informēja ministru Limbažu novada pašvaldības budžeta izdevumiem sociālai aizsardzībai un par aktuālajiem projektiem pašvaldībā, tostarp arī par skiču projekta izstrādi Veco ļaužu mītnes "Cerība" pārbūvei.

Pašvaldības vadītājs vaicāja par deinstitucionalizācijas aktivitātēm, kas saistītas ar to, ka cilvēkiem, kuri pašlaik uzturas valsts sociālās aprūpes institūcijās, bet varētu dzīvot ārpus tām, pakāpeniski tiktu nodrošināti sociālie pakalpojumi dzīvesvietā. Kā paskaidroja U.Augulis, pašvaldībām līdz 2016.gadam plānošanas reģionos ir jāvienojas par labāko iespējamo risinājumu. Limbažu novada Sociālā dienesta vadītāja Ilga Bērziņa apstiprināja, ka Rīgas plānošanas reģionā jau ir bijusi sanāksme par deinstitucionalizācijas jautājumu un bilda, ka pašvaldība darīs visu iespējamo, kas no tām tiks prasīts, taču bažas rada personālresursu pieejamība. Šajā sakarībā ministrs paskaidroja, kādi līdzekļi būs pieejami cilvēkresursu uzlabošanai un infrastruktūrai.

Sociālā dienesta vadītāja I.Bērziņa pastāstīja pašvaldības iniciatīvu piedāvājot invalīdiem iespēju saņemt pašvaldības atbalstu palīglīdzekļu iegādei un bilda par nepieciešamību vairāk informēt ģimenes ārstiem par valsts atbalstu palīglīdzekļu nodrošinājumā. I.Bērziņas skatījumā vieno no aktuālajām problēmām ir saistīta ar bērnu, kas cieš no atkarībām, rehabilitāciju. U.Augulis skaidroja, ka minētās problēmas sakarībā ir jānošķir medicīniskā un sociālā rehabilitācija. Pēdējās gadījumā Labklājības un Veselības ministrijai ir jāvienojas par efektīvāku kārtību, kā nodrošināt pakalpojumu, jo patlaban ir jārīko konkurss, lai iepirktu sociālās rehabilitācijas pakalpojuma konkrētam klientu skaitam, bet ir nepieciešama atšķirīga pakalpojuma apmaksas sistēma. Vēl I.Bērziņa vērsa ministra uzmanību uz izglītības pieejamību sociālajiem darbiniekiem, piemēram, gadījumos, kad cilvēkam jau ir augstākā izglītība citā jomā. U.Augulis pastāstīja, ka Labklājības ministrija ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Rīgas Stradiņa universitāti un patlaban tiek domāts par sadarbības attīstīšanu.

Runājot par pabalstiem, I.Bērziņa vaicāja, vai pastāv iespēja, ka visā valstī tiktu izlīdzināts GMI un citu pabalstu apmērs, jo iedzīvotāji to salīdzina nereti izsaka pārmetumus, ka citās pašvaldībās ir atšķirīga apmēra pabalsti. Ministrs bilda, ka šāda iespēja pastāv un ir izstrādāta minimālā ienākuma koncepcija, kas balstās uz visiem mājsaimniecības ienākumiem. Protams, vēl būs jārisina jautājums par finansējumu. Šajā sakarībā ministrs atgādināja par diskusijām, kas saistītas ar minimālās algas vai neapliekamā minimuma palielināšanu. Ministra skatījumā, svarīgi ir nodrošināt, lai cilvēku rīcībā paliktu lielāka atalgojuma daļa.

Cita starpā tika apspriests jautājums par sociālo darbinieku profesijas un bāriņtiesu prestiža celšanu sabiedrībā, jo līdzcilvēki ne vienmēr novērtē sociālo darbinieku atbildību un ieguldījumu.

Pēc tikšanās ar Limbažu novada pašvaldības pārstāvjiem U.Augulis apmeklēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Valmieras reģionālās nodaļas Limbažu klientu apkalpošanas centru. U.Augulis ir pirmais ministrs, kurš viesojās Limbažu klientu apkalpošanas centrā. Tikšanās laikā darbinieki ar ministru pārrunāja gan ikdienas darba organizēšanas jautājumus, gan sociālās apdrošināšanas jomas aktualitātes. Ministrs tikās arī ar Nodarbinātības valsts aģentūras Limbažu filiāles darbiniekiem.

Pēc tikšanās ar Limbažu novada pašvaldības pārstāvjiem U.Augulis apmeklēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Valmieras reģionālās nodaļas Limbažu klientu apkalpošanas centru. U.Augulis ir pirmais ministrs, kurš viesojās Limbažu klientu apkalpošanas centrā. Tikšanās laikā darbinieki ar ministru pārrunāja gan ikdienas darba organizēšanas jautājumus, gan sociālās apdrošināšanas jomas aktualitātes. Ministrs tikās arī ar Nodarbinātības valsts aģentūras Limbažu filiāles darbiniekiem.

Vizītes noslēgumā U. Augulis tikās ar SIA "Madara 93" īpašnieku Andri Bērzkalnu un jauniešiem, kuri strādā veikalā "Top" un piedalās NVA un darba devēju sadarbības pasākumā "Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)