Maiznīca "Lielezers" ražos salināto rudzu rupjmaizi
Pavisam drīz maiznīca "Lielezers" pircējiem piedāvās rupjmaizi ar nosaukumu "Salinātā rudzu rupjmaize", vēsta laikraksts "Auseklis".Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija ir pieņēmusi regulu par salinātās rudzu rupjmaizes ierakstīšanu Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.
Lai iekļautu rupjmaizi šajā reģistrā bija nepieciešami aptuveni trīs gadi. To laikā Latvijas Maiznieku biedrība (LMB), kurā ir arī Lielezera maiznīca, veidoja projektu, kas īstenojies, pateicoties arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētajai profesorei Daigai Kunkulbergai, kura kopā ar maizniekiem apkopoja un izstrādāja Salinātās rudzu rupjmaizes pieteikumu EK reģistram Produkts ar garantētām tradicionālām īpatnībām.
Maizei bija jāpiešķir īpašs nosaukums, kāda nav tirgū jau esošajām maizēm, lai iekļūtu reģistrā. Tā tapa priekšlikums maizei piešķirt nosaukumu Salinātā rudzu rupjmaize. Senais vārds salināt, kas biežāk lietots Kurzemē, nozīmē padarīt saldu, saldināt, piemēram, plaucējot miltus ar karstu ūdeni, pievienojot rudzu nefermentēto iesalu. Salināšanas procesā radušies cukuri pastiprina rūgšanas procesu un nodrošina saldskābo garšu, kas nav raksturīga citās zemēs ceptai rudzu maizei. Latvijas rudzu maizei pievienotas arī ķimenes.
Kā informē laikraksts "Auseklis", šādu maizīti gatavo vairāki maiznieki Latvijā, taču tapšanas procesam jābūt vienādam. Dažādu maiznieku produktiem būs vienāds nosaukums, taču atšķirsies etiķete.
Limbazi24.lv jau vēstīja, ka salinātā rudzu rupjmaize un sklandrausis ir pirmie Latvijas produkti, kas iekļauti Eiropas Savienības (ES) pārtikas kvalitātes shēmā "Produkti ar garantētām tradicionālām īpatnībām." Uz sarakstu