Banner 980x90

Pabriks: Trampa izteikumi par atsevišķu NATO valstu neaizsargāšanu apdraud Baltijas valstu drošību

Foto: AFP/ LETA
Foto: AFP/ LETA
Republikāņu partijas kandidāta ASV prezidenta amatam Donalda Trampa paziņojums, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija, ir bīstams Baltijas valstu drošībai, aģentūrai LETA sacīja bijušais Latvijas ārlietu un aizsardzības ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Politiķis sacīja, ka Trampa izteikumu autentiskums ir jāpārbauda, tomēr, neskatoties uz to, šāda veida runas no ASV prezidenta amata kandidāta nav pieļaujamas.

"Ja viņš sāk šaubīties par NATO 5.panta pielietošanu, tas apdraud mūsu drošību. Var būt cilvēki, kuriem radīsies vēlme to arī pārbaudīt," bažīgi sprieda Pabriks.

Viņš arī sacīja, ka ir virkne cilvēku, kuri sacītu, ka tā ir tikai daļa no Trampa vēlēšanas kampaņas, taču tas nemaina faktu, ka šādiem izteikumiem jāpievērš uzmanība.

"Ja viņš nerunā nopietni, varbūt viņš nemaz nav pareizais kandidāts? Ja viņš domā, ko saka, tas jau ir bīstami. Vieta lieta ir runāt par žogu būvēšanu, bet runas par šādām lietām tiešām grauj NATO. Viņš faktiski uzaicina NATO pretiniekus rīkoties," izteicās bijušais ministrs.

Tramps intervijā iepriekš sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums".

"Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

NATO 2014.gadā izveidoja ātrās reaģēšanas spēkus, lai aizsargātu alianses vismazāk aizsargātās dalībvalstis pret konfrontāciju ar Krieviju.

Tramps šajā intervijā arī sacīja, ka viņš nekritizēs Turciju par represijām pret politiskajiem oponentiem un pilsonisko brīvību ierobežošanu. Viņš sacīja, ka ASV nav "tiesību pamācīt" citas valstis, kad ASV "cilvēki aukstasinīgi šauj policistus".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)