Banner 980x90

Rimšēvičs: Latvija nav pievilcīga vieta naudas atmazgāšanas darboņiem

Latvija nav pievilcīga vieta naudas atmazgāšanas darboņiem, šādu viedokli šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pēc viņa domām, pēdējā laikā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieņemtie skarbie lēmumi par vairākām bankām ir sakritība un ir saistīti ar zināmu darāmo darbu grafiku, kas finanšu tirgus uzraugam parasti ir pavasarī. Rimšēvičs domā, ka nevajag izdarīt nekādus priekšlaicīgus secinājumus.

Latvijas Bankas prezidents uzskata, ka Latvijā ir pietiekami daudz likumdošanas aktu un normatīvo regulējumu, kas vērsti pret noziedzīgas naudas atmazgāšanu. FKTK savas darbības 15 gados šo vidi ir kopusi un sakārojusi.

Rimšēvičs atzina, ka šogad amatā ievēlētais FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš darbu sācis ļoti, ļoti cerīgi.

Jau ziņots, ka FKTK pēdējos mēnešos bargi vērsusies pret vairākām bankām Latvijā.

Pērnruden FKTK "PrivatBank" piemēroja 2 016 830 eiro sodu par pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma un citu normatīvu ievērošanā. Toreiz FKTK piemēroja naudas sodus arī "PrivatBank" valdes locekļiem, kā arī uzdeva mainīt bankas valdi. "PrivatBank" un bijušie valdes locekļi pārsūdzējuši lēmumus par sodu.

Šogad FKTK vērsās arī pret "Trasta komercbanku" - janvārī tika noteikti "Trasta komercbankas" darbības ierobežojumi, aizliedzot veikt debeta operācijas par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam. Savukārt marta sākumā Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma anulēja "Trasta komercbanka" licenci. 4.martā FKTK padome konstatēja, ka "Trasta komercbankā" iestājusies noguldījumu nepieejamība, un vērsās tiesā ar pieteikumu par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu.

Šonedēļ FKTK piemēroja AS "Baltic International Bank" un tās valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai soda naudu - bankai piemērota 1 100 000 eiro soda naudu un tās valdes priekšsēdētājai 25 000 eiro soda nauda. FKTK pārbaudēs secināja, ka "Baltic International Bank" vairākkārt pārkāpusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasības, iesaistoties darījumos, kas pakļāvuši banku būtiskam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)