Banner 980x90

Sāks pieņemt kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām

Piektdien, 12.aprīlī, sāksies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana šā gada 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām, pilsētas informācijas portālu Pilseta24.lv informēja Centrālās statistikas pārvaldē.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām pieņems republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijas. Pavisam deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt 119 pašvaldībās – 9 republikas pilsētās un 110 novados. Kandidātu sarakstus varēs iesniegt līdz 22.aprīlim.

Pašvaldību vēlēšanām kandidātu sarakstus var iesniegt reģistrētas partijas, reģistrētas partiju apvienības, kā arī vairākas partijas kopīgi, apvienību nereģistrējot. 39 novados, kur iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā bija mazāks par 5000, kandidātu sarakstus var iesniegt arī vēlētāju apvienības.

Tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un kuri vēlēšanu dienā būs vismaz 18 gadus veci.

Katrs vēlētājs drīkst kandidēt tikai vienas domes vēlēšanās kādā no pašvaldībām, kur viņam kandidātu saraksta iesniegšanas dienā bez pārtraukuma ir bijusi reģistrēta dzīvesvieta vismaz pēdējos 10 mēnešus, kurā viņš kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais ir nostrādājis vismaz pēdējos četrus mēnešus vai kur viņam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Piesakot kandidātu sarakstu vēlēšanām, jāiesniedz 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, kā arī jānorāda dažādas ziņas par sarakstā iekļautajiem deputātu kandidātiem, piemēram, kandidātu izglītība, darba vieta, amati biedrībās, nodibinājumos, pašnovērtējums par latviešu valodas prasmi u.c. Par katru sarakstu jāiemaksā drošības nauda. Atbilstoši iedzīvotāju skaitam pašvaldībā drošības naudas apmērs var būt 90, 110, 130 vai 150 lati. Drošības nauda par kandidātu sarakstu Rīgas Domes vēlēšanās ir 600 lati. Ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu, drošības nauda tiek atmaksāta. Savukārt, ja sarakstam vēlēšanās neveicas, vēlēšanu komisija drošības naudu ieskaita pašvaldības budžetā.

Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām pašvaldību vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti netiek numurēti. Šajās vēlēšanās vairs nebūs spēkā arī nosacījums vēlēšanu zīmes iecirkņos sakārtot sarakstu pieņemšanas secībā. To, kā sagrupēt vēlēšanu zīmes izsniegšanai vēlētājiem, līdzīgi kā Saeimas vēlēšanās, noteiks izloze.

Pavisam 1.jūnija pašvaldību vēlēšanās ir jāievēl 1618 deputāti. 39 pašvaldībās būs jāievēl 9 deputāti, četrās pašvaldībās – 13 deputāti, 60 pašvaldībās – 15 deputāti, 15 pašvaldībās – 17 deputāti, bet Rīgas Domē - 60 deputāti.

Ar pašvaldību vēlēšanu komisiju adresēm un darba laikiem kandidātu sarakstu iesniegšanai iespējams iepazīties www.cvk.lv sadaļā "Pašvaldību vēlēšanas 2013".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)