Banner 980x90

Telekomunikāciju nozares gada notikumu TOP3 Latvijā un pasaulē

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Katra gada nogalē ir ierasts atskatīties uz aizvadīto gadu, izvērtējot tā būtiskākos aizvadītos notikumus, kā arī raugoties uz jauno gadu, vērtēt gaidāmos notikumus un ar tiem saistītās tendences. 

Pērnā gada un jaunā gada trīs svarīgākos notikumus Latvijā un pasaulē telekomunikāciju nozarē vērtē "Triatel" valdes priekšsēdētājs Viktors Topors. Raugoties uz aizvadīto – 2015. – gadu, par būtiskākajiem notikumiem telekomunikāciju jomā Latvijā "Triatel" valdes priekšsēdētājs Viktors Topors izceļ divus pozitīvus notikumus un vienu negatīvu notikumu.

"Aizvadītais gads telekomunikāciju nozarē ir bijis notikumiem bagāts. Arī nākošais – 2016. – gads sola dažādas izmaiņas. Kā viennozīmīgi 2015.gada būtiskākie pozitīvie notikumi jāmin fakts, ka telekomunikāciju kompānijas "Tele2" un "Bite Latvija" ir uzsākušas LTE tīklu izmantošanu komerciālos nolūkos. Patērētājiem tas nozīmē ātrāku, jaudīgāku tīklu un līdz ar to – augstāku pakalpojumu kvalitāti. Savukārt trešais būtiskākais aizvadītā gada notikums ir ar mīnuss zīmi: tas ir daudz apspriestais, bet tā arī nepieņemtais lēmums par valsts kapitāla kompāniju "LMT" un "Lattelecom" iespējamo apvienošanos. Šo lēmumu gaida nozares dalībnieki gan Latvijā, gan ārpusē, jo tas būtiski ietekmēs turpmāko nozares attīstību," stāsta Topors.

Kā aizvadītā gada notikumus pasaules mērogā ar ietekmi uz Latvijas patērētājiem, Topors min pasaulē lielāko telekomunikāciju aprīkojuma ražotājkompāniju "NSN" un "ALU" apvienošanos, kā arī Eiropas Parlamenta lēmumu par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu un Eiropas Savienības lēmumu par vienotā digitālā tirgus izveidi.

Savukārt, runājot par 2016.gadu, Latvijas līmenī būtiskākais notikums būs gaidāmā "LMT" un "Lattelecom" apvienošanās, jo šī darījuma sekas skars gan patērētājus, gan nozares komersantus.

Otrs būtisks nākamā gada notikums ir mobilā tīkla LTE paplašināšana radio tīklos lauku rajonos. Tā rezultātā lauku rajonos uzlabosies ātrgaitas interneta kvalitāte. Arī "Triatel" plāno pāreju uz LTE tīklu, kā rezultātā "Triatel" plāno saglabāt savas vadošās pozīcijas lauku rajonos bezvadu interneta jomā. Trešais būtiskais 2016.gada notikums ir fakts, ka patērētājiem reālā komercrežīmā tiks piedāvāts mobilais tīkls LTE-Advance. Tas nozīmē, ka bezvadu sakaru kvalitāte pietuvosies optiskā kabeļa kvalitātei.

Runājot par pasaules mēroga tendencēm 2016.gadā, Topors kā ļoti būtisku notikumu norāda to, ka tiek uzsākta pirmo 2G tīklu slēgšana (GSM/GPRS/EDGE), kas nozīmē resursu palielināšanos ātrgaitas datu pārraidei, kā arī tam atbilstošu kvalitātes pieaugumu un komfortablāku interneta lietošanu. Vēl būtisks ir fakts, ka komercrežīmā tiek palaisti VoLTE tīkli (balss sakari, izmantojot LTE iespējas), kā arī tas, ka turpinās lielo telekomunikāciju operatoru apvienošanās.

Ievērojamākie telekomunikācijas nozares 2015.gada notikumi Latvijā:

* Kompānija "Tele2" sāk izmantot mobilo tīklu LTE komerciālos nolūkos.

* Kompānija "Bite Latvija" sāk izmantot mobilo tīklu LTE komerciālos nolūkos.

* Lai gan runāts tiek daudz, lēmums par "LMT" un "Lattelecom" iespējamo apvienošanu tā arī netiek pieņemts.

Pasaulē:

* Lēmums par pasaulē lielāko telekomunikāciju aprīkojuma ražotājkompāniju "NSN" un "ALU" apvienošanos.

* Eiropas Parlamenta lēmums par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu visā Eiropas Savienībā no 2017.gada.

* Eiropas Savienības lēmums par vienotā digitālā tirgus izveidi. Ievērojamākie 2016.gada gaidāmie notikumi telekomunikāciju nozarē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)